Freiheit und Gerechtigkeit als Herausforderung der Humanwissenschaften / Freedom and Justice as a Challenge of the Humanities

Peter Lang Verlag, Bern 2018

Urednika Mira Miladinović Zalaznik in Dean Komel

 

Pri renomirani mednarodni znanstveni založbi Peter Lang, ki je specializirana za izdajo del s področja humanistike in družboslovja je izšla znanstvena izdaja Svoboda in pravičnost kot izziv humanistike s prispevki 22 članov mednarodnega Foruma za humanistiko iz 8 držav Evrope, Azije in Afrike, med njimi 7 iz Slovenije, ki sodelovali na njegovi 1. konferenci, septembra 2016 v Ljubljani.

Prispevke objavljajo na teme: humanizem in humanistične vede, pravičnost in svoboda, človekove pravice, medkulturnost in mir, globalno in lokalno, konteksti svobode in pravičnosti v književnosti, svoboda in pravičnost v zgodovini, mediji in demokracije ter nove kritike.

Vse to v prepričanju, da je humanistika tista, ki daje podlago za razmislek o kulturnem, socialnem in političnem razvoju ter napredku današnjega sveta.

Ustanovitelj Foruma je Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko h kateremu je do danes pristopilo že 114 humanistov iz 38 držav sveta.

Septembra letos organizira Forum v Villi Vigoni, Italija, konferenco pod naslovom Evropa na razpotjih sodobnega sveta, 100 let po veliki vojni (http://www.for-hum.com).