Konferenca Skozi knjige k pogovoru o starosti

unesco

V projektu “Skozi knjige k pogovoru o starosti”, ki je v letu 2016 potekal pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, smo z mladimi dialog o starosti in staranju odprli preko knjig. Kvalitetna literarna dela so ponudila ogledalo, prostor za identifikacijo in odprla kompleksna vprašanja. Tako razprti dialog se je nato razvil v izobraževanje o bioloških vidikih staranja, v medgeneracijski dialog in pogovor o etičnih vidikih družbenega sožitja med generacijami. Gre za pilotni projekt, ki razpira nove možnosti povezovanja znanosti in literature.

Prav to povezavo smo nadgradili na konferenci “Skozi knjige k pogovoru o starosti”, na kateri smo ob zaključku projekta gostili vodilne strokovnjake in raziskovalce s področja literature in popularizacije branja, staranja in starostnih bolezni. Njihove poglede smo združili na zaključni okrogli mizi, kjer bomo pretresli že utečene in nove možnosti povezovanja med znanostjo, literaturo in drugimi mediji ter nove kanale za osveščanje in izobraževanje o tematiki staranja, ki so hkrati lahko novi kanali za popularizacijo znanosti in branja.

VABILO

dr. Tina Bilban: Uvodno predavanje – skozi knjige k pogovoru o starosti — POVEZAVA

dr. Dragica Haramija, mag. Tilka Jamnik: Smrt zaradi staranja v mladinski prozi — POVEZAVA

dr. Maja Besjanac: Staranje, možgani in nevrodegenerativni procesi — POVEZAVA

dr. Simon Brezovar, univ. dipl. psih.: Med zdravim staranjem in demenco: psihologovi razmisleki o starajočih se možganih — POVEZAVA

seznam priporočenih knjig o staranju in smrti — POVEZAVA